keskiviikko 10. toukokuuta 2017

Luokanopettajahan ei voi hoitaa lapsia – ja muita kohtaanto-ongelmia


Joripappa paapomispuuhissa.

 Tulipa käväistyä taas TE-toimiston sivustolla. Ihan silkasta viikottaisesta uteliaisuudesta. Tein tavanomaisen avoimien työpaikkojen haun, jossa katsoin kaikki Äänekosken auki olevat työpaikat. Luin toissa päivänä paikallislehdestä, että pikkukaupungissamme on tämä valitettava kohtaanto ongelma. Työpaikkoihin ei löydy oikeanlaista tekijää, vaikka työttömyys on Äänekoskella seutukunnan kovinta eli reippaasti yli 10%. Avoimia työpaikkoja oli Äänekoskella kaiken kaikkiaan 63 kappaletta.
 Ensin tietysti vilkaisen oman opetusalan työpaikat. Mutta ei taaskaan minulle mitään. Paitsi tietysti verenpaineen ja sykkeen kohoamista, kun huomaan termit UE, HI ja YH samassa yläkoulun aineenopettajan rekrytoinnissa. Eli nyt etsitään henkilöä, joka yksissä ruumiissa ja aivoissa omaa uskonnon, historian ja yhteiskuntaopin opettamisen taidon. Näin ei tarvittaisi kuin yksi ihminen kolmea eri tehtävää hoitamaan. Voi ilmetä taas kerran yhteiskuntamme painajainen nro 1 eli kohtaanto-ongelma, kun sellaista huippuammattilaista ei löydy. Tai sitten kyseinen renessanssinero on jo koulun haavissa. Epäilen jälkimmäistä koplausta.
 Sitten on tämä lähes jokakeväinen teknisen työn opettajan avoin paikka. Mikä siinä on, että vuodesta toiseen ei löydy tehtävään pätevää henkilöä. Olen suorittanut teknisen työn pom-opinnot(!!!) ja osaan opettaa teknistä työtä alakoulun tarpeisiin, mutta yläkoulun opettamisessa tulee ainakin minun taidoille seinä vastaan, varsinkin jos pitää noudattaa teknisen työn opetussuunnitelmaa. Olen kyllä huomannut alalla toimiessani, että yläkoulujen teknisen työn oppilasaines on melko marginaalista. Hyvä, jos se linnunpönttö saadaan tehtyä eli ops on aika ylimitoitettu. Pitäisiköhän säälistä hakea tätäkin paikkaa?
 Lisäksi on aina nämä erityisopettajien avoimet paikat. Nyt olisi tarjolla erityisluokan opettajan ja erityisopettajan paikka. Erityisluokkiahan ei pitäisi enää edes olla, koska koulun pitäisi olla tasavertainen kaikille ja erityisopettaja voisi olla samassa tilassa luokanopettajan ja/tai aineenopettajan kanssa. Voisi jopa hyödyntää samanaikaisopetusta. Mutta nykyajan perusopettaja ei voi sietää erityisoppilaita luokissaan, vaikka huippuosaaja onkin. Siitähän on esimerkkejä päivittäin suomalaisoppilaiden etevyydestä. Jos erityisopettajan hommaan rekrytoidaan epätarkasti muodollista vaillinnaisuutta ilmentävä opetushenkilö, niin kansakuntamme mainehan siitä entisestään kärsiin. Mitään uuttahan ei voi kokeilla, vaikka ilmiö-opetuksesta puhutaankin. Ilmiö on kai sekin , että vanhat opettajat jatkavat uusituissa tiloissaan ja kouluissaan hautaan saakka. Huippuammattilaisuus vaatii veronsa. Kukapa muu näistä oppilaista huolehtisikaan ellei olisi näitä moniala-huippuammattilaisia.
 Minulle riittäisi kyllä kymmenenkin viikkotuntia itseni elättämiseen.
Mutta se on ilmeisen itsekkäässä ja ahneessa koulussamme mahdotonta. En voi edes toimia kouluavustajana tai lastenhoitajana. Koska koulutukseni ei ole oikea. Taaksepäin ei paluuta. Olen kasvatustieteen maisterina, musiikin aineopettajana ja luokanopettajana liian korkeasti koulutettu ja vanha. Pappakin vielä.
 Kuukausi takaperin laitoin kuntarekryyn olevani käytettävissä kaikenlaisiin sijaisuuksiin myös lastetarhanopetuksessa ja lastenhoidossa, kun sellainenkin ilmoitus löytyi TE-sivustolla . Kertaakaan ei ole puhelin sieltä päin soinut. Itse asiassa pienten lasten hoitaminen olisi minulle hyvää oppia, jos vielä pääsen joskus takaisin esim. koulutustani vastaavaan luokanopettajan työhön. Siitähän on jo 20 vuotta aikaa, kun omat lapset olivat päiväkoti-ikäisiä!
 Olen huomannut satoja kuntarekryn nettilomakkeita täytettyäni, että se on silkka ajanhukkaa, koska ei niitä kukaan lue. Ilmeisesti rehtoreilla, koulutoimenjohtajilla ynnämuilla johtohenkilöillä on niin armoton kiire tai sitten lajittelurobotti on taas mennyt epäkuntoon. Epäilen jälkimmäistä. Sen sijaan työttömät ovat aktivoituneet ainakin Helsingissä. Tarinoita työttömyydestä eli netti/blogisivu workless, not worthless https://worklessnotworthless.wordpress.com/ julkaisi tänään yhden kirjoittamani blogitekstin.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti